GRAND EGYPTIAN MUSEUM

GIZA, EGYPT

A competition entry, the design for a new museum complex located near the Pyramids of Giza, Egypt investigates issues of form, culture, and environment. The design is comprised of large terrace floors built into the slope with a large square structure sitting on top. The resulting cutouts and recurring geometries of the museum design are derived from mathematical principals that reference Ancient Egypt’s vital developments in math.

The low, massive structure is organized with the permanent exhibitions at the top floor which is at the same level as the Pyramids, with temporary exhibitions and other uses in the spaces below. The different levels of the building create terrace gardens that open onto the desert dunes. The levels are linked by a loggia outside, and by interconnected vestibules inside.

Area:

300,000 SF

Client:

Museum

Construction Cost:

Not Disclosed

Loading...