NATURE STUDY CENTER

RANDALL’S ISLAND, NYC

RIPA maintains a nature study center in a repurposed historic shed on Randall’s Island. The facility overlooks a salt and freshwater wetland created in the 1960’s when the Little Hell Gate waterway that separated Randall’s and Wards Islands was filled in. The design expands the facility several times in size and incorporates the shed. The resulting significantly larger structure provides for expansion of the science study programs offered to area students.

The plan of the facility is organized in a tripartite arrangement with the central portion projecting towards the wetland area. The design incorporates many sustainable design techniques including pitched roofs to channel rainwater to storage, PV panels and a wind turbines renewable energy. Skylights and sloped ceilings control natural light for the interior. A solar aquatics system that serves for wastewater cleaning is an educational centerpiece.

Area:

25,000 SF

Client:

Randall’s Island Park Alliance (RIPA)

Construction Cost:

$6.6 Million

Loading...